Kontrola začervení


Základní informace

  •  k infekci štěňat a koťat dochází během 1. týdne života mateřským mlékem, u šťěňat navíc před narozením v děloze. Starší psi a kočky se nakazí pozřením vajíček škrkavek z prostředí.  Teoreticky je možná infekce v bytě, kam trus s vajíčky přinese majitel na obuvi. Tasemnicemi se mohou psi a kočky nakazit při pozření infikované blechy nebo pozřením infikovaného masa.
  •  po pozření vajíčka trvá 3 (u škrkavek) až 6 týdnů (u tasemnic), než se ve střevě psa či kočky vyvinou dospělí červi. Jejich vajíčka jsou vylučována trusem do prostředí, kde se vyvinou infekční stádia nebo je pozře mezihostitel (u tasemnic hlodavci nebo blechy) a pozřením mezihostitele se může pes či kočka opět nakazit.
  •  z uvedeného vyplývá, že stálému začervení lze 100% zabránit pouze při odčervení každých 4-6 týdnů.
  • při pravidelném požírání infikovaných hlodavců nebo v případě malých dětí v domácnosti lze úplně eliminovat vylučování vajíček odčervováním každý měsíc.
  • ALTERNATIVOU je vyšetření trusu (3 denní směsný vzorek). Odčervení se provádí jen u prokázaného začervení.



14 DNÍ PŘED OČKOVÁNÍM JE VHODNÉ VYLOUČIT ZAČERVENÍ VYŠETŘENÍM TRUSU (3 DENNÍ SMĚSNÝ VZOREK) NEBO PROVÉST ODČERVENÍ „NASLEPO“

Účinek odčervovací kúry trvá 24 hodin, kdy dojde k usmrcení většiny stádií červů. Poté se může pes či kočka kdykoli znovu nakazit.

Stock-vector-extermination-of-dog-worms-167321945